Woodlum 2015: Een terugblik

Na de succesvolle eerste editie in 2014 vond zaterdag 30 mei 2015 voor de tweede keer Woodlum Festival plaats op het monumentale Molenerf de Ster, in Lombok te Utrecht. Poppodium EKKO, The Village en Stichting de Sterremolen kijken vol trots terug op deze tweede uitverkochte editie en de inzet van de EKKO-vrijwilligers die het festival mogelijk hebben gemaakt.

In tegenstelling tot de eerste editie stond er geen grote festivaltent op het terrein, maar bleef het veld open. Voor de molen stond een loods die diende als podium voor de bands en als decor voor het al idyllische terrein. Het bleek een goede zet: een foto van de loods met de molen op de achtergrond was het meest geplaatste beeld onder de hashtag #woodlum op social media.

De one-man garage rock ‘n roll-show van Dead Cat Stimpy verzorgde een energieke startschot op het Veld, het soulvolle bluesrock-trio My Blue Van liet zien dat we trots mogen zijn op deze Utrechtse parel.

De dag kende ook veel mooie momenten in het jonge podium, maar oude houtzagerij; de Molen. Illustrator en muzikant Niek Pronk beet daar het spits af en kreeg met zijn donkere folkblues het publiek muisstil. Bij het akoestische optreden van El Pino wilde iedereen aanwezig zijn. En dan Tiny Legs Tim, de old school blues band die het publiek zelfs zover kreeg mee te zingen.

De Franse psychpunk-band Jack of Heart gaf een krachtige set in de avondschemering op het Veld. Brother Dege kreeg iedereen aan het bewegen en hield de aandacht van het publiek de gehele show vast. Voor de mensen die ondertussen even tot rust wilden komen, bood de Brommerbios vlakbij het water een selectie aan films.
The Black Marble Selection sloot de mooie dag officieus af met een flinke portie energie, waarna The Blackwax het publiek nog even liet afdansen.

Het organiseren van Woodlum past bij de ambitie van EKKO om vorm te geven aan de almaar groeiende behoefte van zowel publiek als artiest aan muziek op bijzondere plekken.
Zo haalde het poppodium in het verleden o.a. Nils Frahm naar het Zijdebalen Theater, Spinvis naar de Metaal Kathedraal en organiseert ze verschillende intieme concerten en sessies op locaties in Utrecht, zoals Kargadoor, The Village en Houtzaagmolen De Ster. Ook draagt EKKO bij aan de programmering van diverse andere festivals in de stad. De evenementen zijn een geweldige uitbreiding van de leeromgeving die EKKO is; vrijwilligers leren zodoende niet enkel in een omgeving te organiseren met voor hen min of meer bekende omstandigheden, maar ook om te werken met bijzondere variabelen waarbij improvisatiekracht, creativiteit en stressbestendigheid belangrijke competenties zijn.
De mannen van The Village wilden graag iets neerzetten dat typisch hen is: ambacht, rauwe muziek, goed eten en lekker drinken. Zoals zij trouw blijven aan hun koffie, blijven ook de bierbrouwers, koks en artiesten trouw aan hun oorsprong.
Voor Stichting De Sterremolen geldt Woodlum als een van de mooie programma-activiteiten ter bevordering van de Molen als cultuurplek.

EKKO, The Village en Stichting De Sterremolen bedanken Stichting Molenerf de Ster, alle vrijwilligers, Kunst & Kitchen, Schaalwerk, The Things We Are en uiteraard het publiek voor deze geslaagde tweede editie.

Bekijk hier het beeldverslag.