Programma

King Dude
Zwarte, bloedmooie doomfolk, met invloeden van britse folk, americana, country en blues.

Met King Dude op het programma gaat een lang gekoesterde Woodlum-wens in vervulling. Dit veelzijdige cultfenomeen kun je ook kennen als frontman van de deathmetalband Book Of Black Earth. Als soloartiest maakt hij even zwarte als bloedmooie doomfolk, waarin invloeden van de Britse folk, americana, country en blues hoorbaar zijn. King Dude’s muziek stelt het occulte centraal met apocalyptische teksten, gezongen door zijn onmiskenbare donkere, lage stemgeluid.


:Of the Wand & the Moon:
Experimentele, donkere ambient neofolk bezongen met lage fluisterstem.

Achter :Of The Wand & The Moon: gaat het neofolkproject van de Deen Kim Larsen schuil. Eerder was hij lid van doommetalband Saturnus, maar met zijn soloproject speelt hij uit een andere grondtoon. Zijn muziek laat zich het beste omschrijven als experimentele, donkere ambient neofolk. Het heeft een melancholische laag en zijn lage fluisterstem gaat daar mysterieus overheen. Live is het donker, hypnotiserend en is maar een ding belangrijk: je compleet overgeven aan het geluid.


Bror Gunnar Jansson
Zweedse one-man-band maakt rauwe, doorleefde garage-blues.

Je zou het op het eerste gehoor niet denken, maar Bror Gunnar Jannsson doet alles alleen. Van zang tot gitaar tot mondharmonica tot tamboerijn en basdrum. Muziek, met name jazz, is deze Zweed met de paplepel ingegoten. Zo was zijn vader een befaamde bassist die o.a. met jazzlegendes Chet Baker, Toots Thielemanns en Dexter Gordon speelde. Al vrij jong bezocht hij zelf jazzclubs en werkte hij aan diverse muziekprojecten. Zijn nummers klinken rauw en doorleefd en zijn voornaamste inspiratiebron is blueslegende Lightnin’ Hopkins. Deze mystieke bluesman kent zijn grenzen, negeert ze en creëert daarmee zijn eigen Mississippi en zijn eigen poëzie.


The Grand East
Vuige rock ‘n soul vol geestdrift brengt je terug naar de sixties en seventies.

Bandnaam The Grand East verwijst niet alleen naar een bestaande reisroute door de Verenigde Staten, maar ook naar de roots van de heren, die uit het oosten des lands komen. Opgegroeid tussen de ‘weilanden en koeienstront’, zochten ze elkaar op om samen muziek te luisteren en uiteindelijk te zelf te maken. Inspiratie halen ze uit bands als The Doors en Led Zeppelin, maar ook uit artiesten als Tom Waits en Captain Beefheart. Debuutplaat Movano Camerata (2016) werd met alle lof ontvangen en live brengen ze hun rock’n soul met geweldige uitspattingen o.a. dankzij een frontman met de bezieling van een swingende predikant.


Folk Road Show
Internationaal, reizend collectief creëert gevarieerd geluid met invloeden van folk, americana en indiepop.

De Folk Road Show is een internationaal, reizend collectief dat zo samengesteld zou kunnen zijn door PT Barnum en Bob Dylan in samenwerking met schrijver Jack Kerouac. De band bestaat uit vijf singer-songwriters uit Australië, Canada en Nederland, die elkaar afwisselen op gitaar, banjo, mandoline, trombone en drums. Omdat elk bandlid op deze manier bijdraagt aan het schrijven van nummers, ontstaat een heel gevarieerd geluid met invloeden van folk, americana en indiepop. Hun live shows zijn al even gevarieerd. Die gaan van intiem naar uitbundig en van indierock naar indrukwekkende trombonesolo’s met altijd een innemende energie.


The Dark Red Seed
Sessiemuzikanten King Dude werken samen voor een verkenning het gothic-folkgenre.

The Dark Red Seed is de muzikale uitlaatklep van Tosten Larson in samenwerking met Shawn Fleming, die beiden ook in de band van King Dude zitten. De bandnaam is een zelfbenoemde metafoor voor het hart en refereert daarmee aan zowel het leven als de dood. Larson groeide op in Kalispell, Montana en leerde daar al vroeg piano spelen op zijn oma’s piano. Stevig geworteld in de tradities van Amerikaanse muziek, wordt het geluid van Larson ook geïnspireerd door Swans, Six Organs of Admittance, oosterse muzikanten Kayan Kalhor en Ravi Shankar, maar ook bands als Led Zeppelin en Neil Young. En hoewel die invloeden heel duidelijk zijn, probeert zijn muziek die grenzen te overstijgen in een nieuwe vorm.


Jenny Berkel & Ryan Boldt
Singer-songwriters bundelen hun krachten voor intieme folkmuziek.

De Canadese singer-songwriter Jenny Berkel weet haar luisteraars te betoveren met haar expressieve nummers en stem. Haar muziek laat je reizen door de natuurgebieden van Ontario naar Winnipeg naar Montreal en weer terug. Poëtisch, dankzij haar ijzersterke schrijfkunsten en fijne folkpopmelodieën. Samen met Ryan Boldt komt ze naar Woodlum, die je ook kunt kennen als frontman van The Deep Dark Woods. Hij maakt prachtige, intieme liedjes die hun oorsprong vinden in Engelse folk, country blues en r&b uit de jaren ‘60. Eerder tourden ze al samen, maar nu dan ook echt samen op het podium.

 

Douwe Dijkstra en de sneue vertoning
Zwarte verhalen over Friese antihelden vertellen over het leven en de dood.

Liedjes over sterven en de dood, ook wel necropop genoemd. Dat is wat Douwe Dijkstra en de sneue vertoning brengt. Met een indrukwekkend lage stem zingt hij uit het leven gegrepen teksten, die worden begeleid door muziek van de ‘sneue vertoning’. Uptempo nummers zoals ‘Buurman Bouke’ over buurman Bouke die door het plafond drupt, worden afgewisseld met wat meer gevoelige tracks zoals de ballade ‘Elektrische stoel.’ Stuk voor stuk zwarte verhalen over Friese antihelden.


Clasine
Utrechtse singer-songwriter met ontspannen songs over dagelijkese strubbelingen.

Clasine is een singer-songwriter met een warme stem en fijne gitaarliedjes. Haar liedjes zijn donker, oprecht, maar ook optimistisch. Daarbij zingt ze op een heel ontspannen manier over dagelijkse strubbelingen. De teksten in combinatie met haar geluid doen haar klinken als een jonge Friese Marika Hackman.